layoutelementlayoutelement
Renuge194x64 jpg 
Dåser jpg

Sodavandsdåser

I Danmark er der pant på alle sodavandsdåser. Panten betaler du, når du køber dåserne. Du får panten tilbage, når du afleverer de tomme dåser. Derfor skal du ikke smide de tomme sodavandsdåser i skraldespanden.

Dåser købt i udlandet er der ikke pant på, så dem får du ikke penge for. Dåser uden pant kan du aflevere i de fleste returautomater eller på genbrugspladserne, men du får ingen pant.

Dåser, som smides i naturen, forsvinder først efter 500 år, hvis der ikke er nogen, der samler dem op.

Putter du din tomme dåse i skraldespanden, bliver den brændt sammen med det almindelige affald. Det kan give problemer på Kraftvarmeværket, for dåsen smelter og stopper ristene til.

De fleste sodavandsdåser er lavet af aluminium. Aluminium kan man smelte og bruge til nye dåser eller andre ting lavet af aluminium. Det kan være cykler, sølvpapir og gryder.

Ved at genbruge de tomme dåser kan man spare megen energi. Det kræver nemlig 16 gange så megen energi at lave en dåse af nyt aluminium, end hvis man bruger aluminium fra brugte dåser. Den energimængde, man sparer ved at genbruge én dåse, er nok til at holde din computer kørende i 8 timer. Ved at genbruge 500 dåser sparer man lige så megen energi, som et fjernsyn bruger, hvis det er tændt i 1½ år.