layoutelementlayoutelement
Renuge194x64 jpg 
glas jpg

Marmeladeglas

Tomme marmeladeglas er en af den slags affald, man kan genbruge. Derfor skal du ikke putte dem i skraldespanden.

I stedet for skal du putte marmeladeglasset i glascontaineren på en af genbrugspladserne, De Grønne Pladser eller ved en af miljøstationerne.

Glas fra glascontainerne bliver kørt til et sorteringsanlæg, hvor man starter med at dele glasset op i to grupper: Hele vinflasker og så alt det andet – andre glastyper og skåret glas.

Glasset bliver sorteret i hånden og ikke af maskiner. Derfor er det vigtigt, at man skyller glassene, inden man putter dem i glascontaineren.

De hele vinflasker vasker man og kører til de vintapperier i Danmark og udlandet, hvor de kommer fra, så der kan blive fyldt ny vin på flaskerne.

Du tænker måske: ”Kan det virkelig betale sig at køre vinflaskerne tilbage til vintapperier i udlandet?” Og det kan det faktisk. Så længe tapperiet ligger mindre end 2.500 km fra Danmark, betaler det sig både miljømæssigt og økonomisk.

Vinflasker kan man bruge 6-7 gange, og de ender derefter i bunken med andre glastyper og skåret glas. Så får de nyt liv på glasværket i Holmegaard, som smelter glasset og bruger det til at lave nye vinflasker, ølflasker og emballageglas.

Glas, som smides i naturen, forsvinder først efter 4.000 – 1.000.000 år, hvis der ikke er nogen, der samler det op.