layoutelementlayoutelement
Renuge194x64 jpg 
Papirets historie

Papir gennem tusinde år

Tænk på, hvor mange steder vi bruger papir i hverdagen. Det er helt enormt.
Men til forskel fra computere, biler og tv har vi haft glæde af papir gennem flere tusinde år. For papir er en gammel opfindelse.

Ægypterne opfandt papiret

Det var ægypterne, der for mere end 5.000 år siden fandt ud af at lave papir. Man lavede det af papyrus-planten – en kraftigt voksende græsart.
Plantens kraftige stængler blev skåret op, og man tog marven ud. Den blev så skåret i tynde strimler og lagt i blød. Efter nogle dage kunne man så flette og presse marvmassen til store stykker papir. Efter tørring var papiret klar til brug.
Ordet papir stammer fra plantenavnet papyrus – en plante, som voksede langs Nilens bredder.

Kineserne forfinede metoderne

Helt uafhængigt af ægypterne fandt kineserne for 2.000 år siden ud af at lave papir af planter – blandt andet af tørrede bambusblade. De fint hakkede plantedele blandede de med vand og lavede en tyk ”grød”. Denne ”grød” hældte de ud over et net. Når vandet var tørret bort, havde man papirark tilbage. Faktisk er det på denne måde, der også laves papir i dag.

Europæerne – først klude, så træ!

I Europa har man lavet papir i ca. 700 år. I starten brugte man hør- og bomuldsklude. Det gav et groft og stift papir.

Først for 200 år siden fandt man ud af at lave papir af træ – og det var faktisk hvepsene, der viste os hvordan.
Man undersøgte, hvordan hvepse laver deres bo. Det gør de ved at tygge træ og blande det med spyt til en dejlignende masse. Denne dej bygger hvepsene deres bo med. Det er denne måde at blande små træfibre og vand på, som man også bruger på papirfabrikkerne i dag.

I dag bruger man mest grantræ til papirfremstilling – men også andre planter som for eksempel bomulds- og bananplanten kan bruges.