layoutelementlayoutelement
Renuge194x64 jpg 
Battrier

Batterier

Batterier – både her og der

Vi bruger batterier til mange ting: I vækkeure, lommelygter og kameraer. Der er også skjulte batterier i for eksempel postkort med musik, sko med lys og legetøj med lys eller lyd.
Der er mange forskellige slags batterier. Nogle er engangsbatterier - andre er genopladelige.
Nogle er store, mens knapbatterier er ganske små.

Hvordan virker de?

Batterier er faktisk et lager af elektrisk energi. Energien er gemt i de metaller, som batteriet er lavet af. Det er forskelligt, hvilke metaller batterierne er lavet af. Nogle af metallerne kan være tungmetaller, som for eksempel bly, kadmium, krom, kobber og kviksølv.

De farlige tungmetaller

Større mængder tungmetaller i kroppen er giftig. Tungmetallerne ødelægger hjerne, lever, nyrer og kan give kræft. Det er derfor vigtigt, at batterierne ikke bare bliver smidt i skraldespanden. I stedet for skal de afleveres som farligt affald.

Sikker aflevering – så let er det!

I Horsens Kommune er det let at aflevere batterierne på en sikker måde. Du skal blot lægge dem i en gennemsigtig pose oven på affaldsstativets låg. Skraldemanden indsamler dem så og sender dem videre til special behandling.

Sortering og genbrug

De batterier, vi afleverer, bliver først sorteret i de forskellige typer batterier. Alt efter hvilken type batteri det er, bliver det kørt til forskellige virksomheder i udlandet.
Der bliver batterierne skilt ad og så meget som muligt genanvendt. I Danmark har vi ingen virksomheder, som kan skille batterierne ad og genanvende metallerne.

Husk:

Nogle af metallerne i batterier er giftige. Du må derfor ikke smide dine brugte batterier i skraldespanden.