layoutelementlayoutelement
Renuge194x64 jpg 
Plastik affald

Et hav af plastik - Et hav af miljøproblemer

Du tror, det er løgn, men det er det ikke, i vores verdenshave findes der kæmpestore områder, der er forurenet med plastik. Det er havstrømmene, der får plastikaffaldet til at samle sig på bestemte steder. Her flyder affaldet rundt som en tyk plastiksuppe.

I Stillehavet er der 2 store områder med denne plastiksuppe. Områderne dækker et areal på størrelse med det halve USA! Men det er svært at måle, da havstrømme hele tiden rører rundt i plastiksuppen.

Det er for eksempel plastikposer, flasker, plastiknet og reb, der over de seneste 50 år er havnet i vandet. Hele 80% af plastikaffaldet kommer fra land.

De store mængder plastik udgør en stor trussel. Mange havpattedyr og fugle forvilder sig ind i plastiksuppen. Her bliver de viklet ind i affaldet eller spiser af det - og dør. Men der er et andet stort problem: Affaldet nedbrydes langsomt med tiden. Det ender som bittesmå skadelige partikler, der flyder rundt i vandet.
Fisk af alle typer spiser disse partikler – de tror, at det er plankton.

Partiklerne kan indeholder kemikalier, som ophober sig i fiskene. Nogle af fiskene dør af det, andre får alvorlige skader. Men endnu værre; en del af fiskene ender som spisefisk – og ved at spise fiskene ender kemikalierne i mennesker. Mange af disse kemikalier er farlige for mennesker og kan give alvorlige sygdomme.

Plastiksuppen udgør et stort problem. Suppen bliver større og større for hvert år. Men ingen gør noget ved det. Du tror, at det er løgn – men det er det ikke!