layoutelementlayoutelement
Renuge194x64 jpg 
Klimarigtig mad

Klimarigtig mad

Næsten 30% af verdens CO2-udledning kommer fra fødevareproduktionen. Men der er stor forskel på, hvor meget de enkelte fødevarer giver i CO2-mængder. Her kan du se nogle eksempler:

Fremstilling af 1 kg:   Udledning CO2: 
Oksekød  19,1 kg
Svinekød     3,6 kg
Fladfisk, frisk    3,3 kg
Fladfisk, frosset    7,8 kg
Kylling, fersk    3,1 kg
Ris    3,3 kg
Kartofler  0,21 kg
Æbler  0,29 kg
Gulerødder  0,19 kg
Tomater, fra dansk opvarmet drivhus  3,45 kg
Tomater, dyrket på friland i Sydeuropa            1,5 kg

Både det, man spiser, og måden man tilbereder maden på, har betydning for CO2-udledningen. Vil du have klimavenlige madvaner, så følg disse råd:

Når du skal købe ind:

Køb friske råvarer
Køb lokalt – kør ikke langt i bil for at købe ind
Køb årstidens grøntsager
Køb grønt og frugt fra friland
Undgå varer fra opvarmede drivhuse
Undgå varer, der er transporteret med fly
Undgå frostvarer
Brug indkøbsnet – undgå plastikposer

Når du skal lave mad:

Brug mere gryde og pande i stedet for ovn – og husk låg
Kog kun i lidt vand
Udnyt kogepladens eftervarme
Tø frostvarer op i køleskab
Lad ikke fryser og køleskab være åbne i lang tid – find hurtigt, hvad du skal bruge
Lav ikke mere mad, end der spises – undgå madspild